Thursday, September 22, 2011

15.th birthday. 15. szuletesnap.





I would like to show you something thoroughly  beautiful and very different.
 This dress is our God daughter Abigail's. ( we  call her simply Pannika.)  She lives in Mexico, and just turned 15. This celebration is very  elaborate and huge in their country.  We have been in party's, where  there was about 300 to 500 guests.
It starts by the girl is getting ready at her home.


Most szeretnek Nektek mutatni egy valoban gyonyoru es nagyon  kulonleges szokast.
Ez a ruha a kereszt lanyunke Abigail-e. (Mi csak egyszeruen Pannikanak hivjuk) O Mexikoban el es most lett 15 eves. Ez egy hatalmas unnep, es tenyleg nagy dolog a korukben. Voltunk mar olyan partin  ahol 300-500 vendeg is volt.
Minden ugy kezdodik, mint mashol , de egesz maskent folytatodik. A haznal a lany keszulodik, haj, smink, majd egy kulonleges  "bali"  ruhaba oltozik. 


 Later she walks to the church, where the priest blesses her ,  gives her guidance to start a new part of  her life, when she becomes a woman.
Utana elsetal a templomba ahol a pap megaldja, miset mond neki, majd tanacsokkal latja el a kovetkezo folytatashoz az eleteben, amikor felnotte valik.



                    With Grandma in the church.     
                         Nagymamaval a templomban.




After they will go to the restaurant, or house where the celebration will continue, and the party starts. Cocktail hours first, then the  people will be getting seated for the dinner. When dinner is finished, they will bring out the cake. That will be cut up, for everyone to have a piece from it.. The pastry sometime has more layers and can say a whole story about her life. Here is a picture, when Pannika is standing next to her cake.


Utana indulnak az etterembe, vagy a hazhoz ahol az unneples folytatodik, es a parti kezdodik. Eloszor csak  koktelokat osztanak, ismerkednek, es elkezdodik a vacsorahoz ultetes.  Amikor a vacsorat befejeztek akkor hozzak a tortat, amit felvagnak, es mindenki megkostolja a kulonlegesseget. Ez a torta olykor hatalmas es tobb retegbol all, ami torteneteket tud meselni a lany eleterol. Itt egy kep ahol Pannika all a tortaja elott.





After all  the big party just going to start. The girl will dance the story of her life. She will show when she was a little girl, and she just want it to be with her mother, and siblings, but later she wants to wear high heel shoes, getting  interested in boys, and will get married.
Here she is with the boys who danced with her.
Ezek utan kezdodik a nagy party csak igazan. A lany eltancolja az elete tortenetet. Amikor meg kislany volt, es csakk a babakkal akart jatszani, anyuja mellett, meg a testvereivel. De eljon az ido amikor magassarku cipore valt,  kifesti magat, es elerkezett az ideje, hogy a fiuk utan erdeklodjon, majd kivalassza elete parjat.
Ezen a kepen a fiukkal akik tancoltak vele.





Now I will show you the dress from close up, as it left my little shop to start  it's way  to Mexico!


Most pedig bemutatom a ruhat amint elhagyta a kis muhelyemet, es elindult utjara Mexikoba!







14 comments:

Bea said...

Drága Kathym ez a ruha mesés!
Pannikán is csodásan állt:))
Vikinek meg sem merem mutatni, mert februárban lesz 15, még a végén ő is ilyen "bulit" szeretne:)))
Tényleg nagyon érdekes és szép hagyomány!

Tiffanylda said...

Nagyon köszönöm, hogy leírtad ezt a mexikói - igazán különleges - szokást! Legalább tudunk már erről is!:) Belegondolok, nagyobb ünnep, mint a házasságkötés!?...Biztos nagyon izgulnak, készülnek ilyenkor a lányok!
Katám, a ruha telitalálat! Walt Disney sem tervezhetett volna szebbet a kis Hercegnőnek! Büszke lehet a Keresztmamára!:) Isten éltesse sokáig, boldogságban!

Ledorka said...

Álomszép ez a ruha! :))) Pannika is mesés benne. Hogy lett Abigail-ből Pannika? :D Sosem hallottam még erről a szokásról, megint okosabb lettem. :))
Muszáj dicsekednem a ruhával, amit nekem varrtál! :D http://oltogeto.blogspot.com/2011/09/amulok-es-oromkodok.html Itt is köszönöm. :)

Borga said...

Csodálatos ez a ruha,és Pannika olyan benne,mint egy mesebeli hercegnő!

moonsafari said...

Tényleg mint egy hergednő! Álomszép ez a ruha, ilyet lehet hogy még én is szívesen felvettem volna 15 éves koromban, pedig akkor épp a kinyúlt, sk batikolt pólós, bakancsos korsakomat éltem :D

Nagyon szép keresztlányod van!

moonsafari said...

bocsánat, nem tudok gépelni... :D

Nóra said...

Ajha, feltetted az i-re a pontot ezzel a ruhával. Gyönyörű!

Hajnalka Nagy said...

mesés!a képeken viszont a ruha alá tuti sok-sok alsószoknya került, h olyan puffos legyen, nem?
ez amolyan eladó sorba került a lányom ünnepféle?

Mrita said...

Álomszép a ruha, Pannika gyönyörű benne. Isten éltesse sokáig Pannikát, olyan, mint egy hercegnő a ruhában.
Örülök, hogy megismerhettem ezt a fantasztikus szokást, köszönöm.

Erika said...

Nagyon szép ünnep lehet ez a 15 éves lányok részére. Hatalmas izgalommal várhatják ezt a napot.

Ha eddig azt írtam, hogy gyönyörű szép ruhák kerülnek ki a kezeid között, akkor most erre a ruhára már nem is tudok mit mondani. Egyszerűen a lélegzetem is elállt. A mai nap még többször visszanézek, hogy nézegessem ezt a meseszép ruhát Pannikán!!!

sesame said...

Hallottam már erről a szokásról, Quinceanera-nak hívják. A ruha egyszerűen meseszép! Mint egy királylány, úgy fest benne ez a kis leányzó (bocsánat, most már nagylány)! De jó lett volna, ha az én 15. szülinapom is így ünnepeltük volna :)

Kathy said...

Igen, igazatok van, mert ez tenyleg egy olyan unnepseg, mint mikor regen unnepeltek, mikor a lany felnott es eladosorba kerult! Es igen, sokszor nagyobb a buli mint egy eskuvo. Raadasul 3-4-5 napig is eltart egy jobbacska haznal! :))))

Az Abigailbol meg ugy lett Pannika, hogy amikor megszuletett es eloszor meglattam a kis pofijat, azt mondtam, ez a gyerkoc teljesen olyan mint egy Pannika! Meg Anyosom is ugy hivja, hogy Panni, es az egesz csalad. Csak kicsit furcsan ejtik ki. Inkabb egy N-nel mondjak roviden.:))

Sesame! Te aztan igen jol informalt vagy, valoban az a hivatalos neve! :)) Ugyes vagy!

Kri said...

Álomszép!

Sylph said...

Egyszerűen csodálatos!